Transformeren in de zorg van morgen
Een toenemende zorgvraag. Tekorten aan financiële en personele middelen. Het zijn twee ontwikkelingen die in de nabije toekomst het zorgstelsel onder druk zetten. Om overbelasting te voorkomen, is radicale transformatie van het zorglandschap noodzakelijk. Alleen dan kunnen gemeenten samen met verzekeraars en zorgaanbieders ook in de toekomst grip behouden op kwaliteit en kwantiteit van ondersteuning en maatwerkvoorziening. Voor hen heeft Assist Zorg een efficiënt organisatieconcept ontwikkeld: het Regiemodel. Betrokken partijen richten hierbij samen met Assist Zorg een regieorganisatie op die als nieuw en gezamenlijk rechtspersoon alle zorg in het kader van de Wmo en JW aanstuurt. Onafhankelijk en met het benodigde ondernemerschap, executiekracht en een kritische blik.
Het regiemodel heeft voor alle betrokken partijen meerwaarde. Zo kunnen bij dit model de huidige partijen blijven bestaan. Organisaties blijven daarmee in hun kracht staan; bestaande specialismen/kwaliteiten worden geborgd. Verder is de toetreding tot de regieorganisatie open. Dit maakt het mogelijk partijen die de propositie richting burgers en gemeente kunnen versterken en verbeteren, te incorporeren. Het model van Assist laat op deze manier ook ruimte toe voor innovatie van buiten. Ook verhoogt het model de samenwerking tussen de zorgaanbieders. Waardoor de zorgbehoevende burger nog meer kan rekenen op de best denkbare zorg. Verdere voordelen:
De regieorganisatie bestaat uit twee belangrijke organisatieonderdelen: de front office (faciliterende organisatie) en de ‘cockpit’ van de organisatie, oftewel de plek voor monitoring en de borging van bestuurlijke lijnen met stakeholders. Deze tweeledige organisatie heeft puur een onafhankelijke regierol: alle deelnemende zorg- en welzijnsorganisaties kunnen hun specialisme blijven inzetten. Dit gebeurt in ‘virtuele’ brede basisteams (buurtteams), waarvoor de front office het vaste aanspreekpunt is. De medewerkers, elk met zijn of haar eigen expertise, blijven gewoon in dienst van de samenwerkende partijen, maar zorgen als leden van het basisteam voor de zorg en ondersteuning in de wijken. De teams hebben een hoge mate van zelforganisatie en werken volgens het adagium één huishouden, één plan en één regisseur.
Onze formule bestaat uit een aantal stappen. Transformeren is immers niet een kwestie van een simpele druk op de knop: je doorloopt een proces.